SINODA:  2021-2023:

Osnovni delovni list Hodimo skupaj: 2022-2023

1. Delovni list Prijatelji na poti

2. Delovni list Poslušati

3. Delovni list Jasno spregovoriti

4. Delovni list Praznovanje

5. Delovni list Soodgovornost pri našem skupnem poslanstvu

6. Delovni list Dialog v Cerkvi in družbi

7. Delovni list Ekumenizem

8. Delovni list Oblast in sodelovanje

9. Delovni list Razločevati in se odločati

10. Delovni list Vzgajati se za sinodalnost

SINODALNI DOKUMENT - tukaj 

Poslušati, »brez predsodkov«. 

Gradiva za delo po skupinah

Kako se pridružiti sinodi 2021-2023?

Bi se radi vključili v sinodo, ki trenutno poteka v krajevnih Cerkvah, tudi v Nadškofiji Ljubljana? Papež Frančišek k vključitvi v sinodo, ki bo do 15. avgusta 2022 potekala v krajevnih Cerkvah, vabi vse krščene. Bi tudi vi radi dodali svoj kamenček v mozaik Cerkve tretjega tisočletja, ki nastaja, pa ne veste kako? Kontaktirajte nas na e-naslov: sinoda.lj@rkc.si ali 01 234 26 51 in z veseljem vam bomo pomagali.

V Nadškofiji Ljubljana smo pripravili gradiva za delo po skupinah, ki vključujejo navodila za voditelje skupin, delovne liste s temeljnim vprašanjem, delovne liste s posameznimi tematikami, ki jih izpostavlja sinoda ter povzetek srečanja v skupini, ki nam ga po končanem delu v skupini posredujte na naslov: Nadškofija Ljubljana, Škofijski urad za laike, Ciril Metodov trg 4, 1000 Ljubljana. Vabimo vas, da vsa gradiva pred uporabo natančno preberete, da bo delo v skupini gladko teklo.

Rok za oddajo prispevkov na Nadškofijo Ljubljana oz. e-naslov: sinoda.lj@rkc.si je 1. maj 2022, saj moramo na posameznih škofijah najprej pripraviti poročilo, ki ga bomo dokončno dopolnili na škofijskem srečanju, ki bo potekalo 2. junija 2022, nato pa sledi oblikovanje poročila na ravni Slovenske škofovske konference (slednje bo temeljilo na poročilih iz posameznih škofij). 

Priporočamo, da se člani skupine na prvem srečanju pogovarjate s pomočjo Osnovnega delovnega lista s temeljnim vprašanjem, na naslednjih srečanjih pa si izberete katero izmed tematik, ki vas še posebno nagovarja in ob njej oblikujete načrt s konkretnimi nalogami, s katerim boste prispevali k prenovi Cerkve.

K sodelovanju na sinodi ste vabljene župnije (z vsemi župnijskimi skupinami), katoliške organizacije, ustanove, gibanja in vsi, ki bi radi prispevali svoj pogled!

 

Za voditelje skupin

Navodila za voditelje skupin

Povzetek srečanja v skupini

 

Začetek sinode na lokalni ravni škofij v Sloveniji

Sinoda‹ je starodavna beseda v izročilu Cerkve, ki nakazuje pot, po kateri skupaj hodi Božje ljudstvo.
Če so se doslej sinode odvijale kot zasedanja škofov skupaj s papežem in pod njegovim vodstvom, papež Frančišek na tokratno sinodo vabi vse Božje ljudstvo. 
Navdušeno nas spodbuja, naj stopimo na pot, na kateri bomo v poslušanju drug drugega lahko laiki, redovniki, duhovniki in škofje skupaj i n preko lastne izkušnje prepoznavali, kaj nam v  naši krajevni Cerkvi pomaga živeti občestvo, doseči sodelovanje in se odpreti poslanstvu. Novo odkrivanje teh treh razsežnosti skupne hoje nam bo omogočilo proces ponižnega skupnega učenja, na kakšen način nas Bog kliče, naj bomo Cerkev tretjega tisočletja. 
V naši nadškofiji bomo v to dogajanje vstopili v nedeljo, 17. oktobra, ob 16. uri, ko bo v ljubljanski stolnici slovesna sveta maša. Zelo bom vesel, če se mi boste ob tej priložnosti pridružili tudi laiki in župnik vaše župnije, da bomo skupaj prosili za blagoslov poti, na katero stopamo.

Papež Frančišek nas ob začetku sinode spodbuja: »Vabim vas k molitvi, da bi nam razmišljanja  in izmenjave med tem zbiranjem  pomagale odkrivati veselje nad tem,  da smo Božje ljudstvo, ki hodi skupaj,  v poslušanju vseh« in na vse sodelujoče kliče Božjega blagoslova.  
Tudi sam se pridružujem tej njegovi spodbudi in vas vse vabim, da odgovorimo na njegovo povabilo ter pogumno stopimo na pot skupnega prepoznavanja, k čemu nas Sveti Duh vabi danes, da bomo vedno bolj Cerkev, ki bo zaradi našega pričevanja privlačna tudi za tiste, ki Kristusa še niso spoznali.

                                                     msgr. Stanislav Zore OFM