JURJEVA DVORANA

JURJEVA DVORANA - več

Ob župnijskem vrtcu SONČNI ŽAREK je na dan farnega zavetnika sv. Jurija, 24. aprila 2007, zablestel še en prifarški biser. Po slovesni sveti maši (glej arhiv dogodkov) je nadškof Alojz Uran z velikim veseljem blagoslovil večnamensko JURJEVO DVORANO.
Štirnova hiša je bila last pokojne Francke Štirn, ki jo je po smrti zapustila župniji.  Pred desetimi meseci so hišo, ki je bila v zelo slabem stanju, podrli in na njenem mestu zgradili stavbo, ki je na zunaj podobna nekdanji. Vendar so jo podkletili in tako dobili še enkrat večji prostor,v katerem bo blestelo športno in kulturno življenje.
Na novogradnji je tudi spominska plošča opernemu pevcu Jožetu Gostiču (1900 - 1963). Znameniti tenorist, solist Zagrebške in Dunajske opere, se je v tej Štirnovi hiši rodil in v njej preživel osem let z očetom, tedanjim starološkim organistom.
Športna in gledališka dvorana bo tako služila vsestranskemu razvoju otrok vrtca SONČNI ŽAREK in drugim faranom.
Z njo bo tudi obnovljen  nekoč cvetoči ljudski oder, ki je deloval od leta 1903 do okupacije 1941 v Prosvetnem domu na Marofu (glej povezavo GLEDALIŠKA DEJAVNOST V STARI LOKI v 20. stoletju-knjiga Umorjeni škof str. 75). Tedaj je bil ukinjen, leta 1944 tudi požgan. Tako je bogato predvojno gledališko življenje v Stari Loki zamrlo za več kot šestdeset let.
Z uprizoritvijo gledališke igre UMORJENI ŠKOF  (delo pokojnega župnika Janeza Veiderja) pa je na praznik farnega zavetnika spet zablestelo v vsem svojem sijaju. Dvorana je bila namreč pet večerov polna do zadnjega sedeža (220 sedežev). (povezava ARHIV DOGODKOV).
Danes, ob prvi obletnici, Jurjeva dvorana živi in diha z vsemi generacijami. Zaživela je tudi v besedi in sliki-pred nami je namreč knjižica z naslovom VSE TO JE GIBANJE, v kateri je prikazana razgibana in zahtevna pot od Štirnove hiše do Jurjeve dvorane.

Stara Loka, 24.4.2008