ŽUPNIJSKA KNJIŽNICA

Vabljeni, da obiščete Starološko župnijsko knjižnico dr. Janeza Ivana Veiderja v kletnih prostorih Vrtca Sončni žarek!

- tore od 17h do 19h
nedelja, od 10h do 11h

KNJIŽNE NOVOSTI: 2021

Hči Rima | Tessa Afshar - Knjigarna Bukla Feri Lainšček: Kurji pastir  Spletna knjigarna | Založba Emanuel 

Domače leposlovje

Ivan Sivec: LJUBIL SEM SLOVENSKI NAROD (Družina) - črtice o zavednem primorskem duhovniku Virgilu Ščeku

Branko Cestnik: SONCE PETOVIONE (Celjska Mohorjeva družba) - zgodovinski romani o prihodu krščanstva na Ptuj

 

Tuje leposlovje

Jan Dobraczyński: OČETOVA SENCA. Roman o sv. Jožefu (Družina)

Tessa Afshar: HČI RIMA (Družina) - roman o svetih zakoncih Priskili in Akvilu, ki sta rešila življenje apostolu Pavlu

Hermann-Josef Zoche: NAZARIJ, DEDIČ APOSTOLA. Zgodovinski roman o času prvih kristjanov (Celjska Mohorjeva družba)

 

Otroške in mladinske knjige

Stanka Devjak: PETROV PETELINČEK (Salve) - bogato ilustrirana pripoved o Jezusovem trpljenju, smrti in vstajenju skozi oči Petrovega petelinčka

Andraž Arko: INDIJANSKI ŠKOF (Založba Brat Frančišek) – slikanica o božjem služabniku, indijanskem misijonarju in škofu Frideriku Ireneju Baragi

Darja Kastelic: KANCIJAN IZ OGLEJA (Celjska Mohorjeva družba) - knjiga o iskanju življenjskega poslanstva (poklica) v zgodnjem obdobju odraščanja in odkrivanju dobrih zgledov v svetniški poti zavetnika domače cerkve, oglejskega mučenca sv. Kancijana. Knjiga je oblikovana tako, da lajša branje otrokom, ki imajo težave z disleksijo.

Tone Pavček: NINA. Pesnitev za punčke (Celjska Mohorjeva družba) - pripoved v rimah o dekliškem odraščanju

Sabina Koželj Horvat: DESETA DEŽELA (Celjska Mohorjeva družba) – mladinski roman izriše doživetja najstnikov Eme in Jakoba, ki v seminarski nalogi iz ječe šolskih učbenikov izpustita Josipa Jurčiča in spoznavata njegovo življenje in delo.

Nejka Selišnik: ERAZEM PREDJAMSKI (Celjska Mohorjeva družba) - Viteška pripoved o slovenskem Robin Hoodu.

Amandine Wanert, Olivier Bonnewijn: KAKOR METULJ (Emanuel) - Lučka, navihana in iskriva deklica, se

pripravlja na prvo sveto obhajilo. Sedma knjižica iz zbirke Dogodivščine Pepija in Tinkare, namenjene otrokom med 7. in 11. letom starosti.

Quentin Blake: BENJAMIN. Ali humoren pogled na odraščanje (Celjska Mohorjeva družba) – zgodba odraščanja in staranja ter medgeneracijske solidarnosti, spisana s humorjem, ki ga lahko razumejo že predšolski otroci, obenem pa ga znajo ceniti njihovi starši in stari starši.

Patrick McDonnell: JAZ … JANA (Celjska Mohorjeva družba) - slikanica predstavi malo Jano, ki je zrasla v dr. Jane Goodall – primatologinjo, zagovornico varstva narave in človekovih pravic, mirovno glasnico OZN.

Lane Smith: DEDKOV VRT (Celjska Mohorjeva družba) – slikanica, v kateri pravnuk v pradedkovem čarobnem vrtu obuja davno pozabljene dogodke.

Rebecca Elliott: MALA ZOJA (Celjska Mohorjeva družba) - ilustrirana pripoved o deklici Zoji, ki govori o upanju, o izgubljeni ter znova odkriti ljubezni in o pripadanju.

Potopisi, zgodovina, modroslovje, življenjepisi

Egerija. POTOPIS / ITINERARIUM. Romanje, bogoslužje in Sveta dežela v pozni antiki, prevod Jan Dominik Bogataj, Miran Špelič (Celjska Mohorjeva družba)- potopisni dnevnik večletnega romanja po svetopisemskih krajih Egipta, Palestine, Sirije, Mezopotamije in Male Azije s konca 4. stol.

Daniela Dvořáková: BARBARA CELJSKA, Črna kraljica (Celjska Mohorjeva družba) - življenjska zgodba ogrske, rimsko-nemške in češke kraljice Barbare Celjske, najpomembnejše srednjeveške monarhinje, ki je živela v senci svojega slavnega soproga Sigismunda Luksemburškega.

Hans Urs von Balthasar: SAMOTNI DVOGOVOR, Martin Buber in krščanstvo (Celjska Mohorjeva družba) – o teologiji odnosov med judovstvom in krščanstvom.

Tone Kompare: KAKO SEM POSTAL ČUDAK (samozaložba) - Trnovski župnik Tone Kompare v svoji knjigi opisuje svoje življenje. Iz vsebine: “Če želimo človeku vse odpustiti, ga moramo najprej dobro poznati. Kdor človeka pozna, mu lahko vse odpusti. To je prava pot do Boga.

 

 
STAROLOŠKA ŽUPNIJSKA KNJIŽNICA V LETU 2017
 
Knjižnica se še vedno nahaja v kletnem prostoru otroškega vrtca. Odprta ja še vedno dvakrat tedensko (skupaj 3 ure), čeprav je dejansko ob nedeljah odprta tudi uro in pol do dve zaradi številnega obiska mladih zakoncev z otroki.
 
Prostorska stiska je že tako huda, da se knjige dejansko kopičijo prav povsod, le na knjižnih policah ne, ker so le-te popolnoma založene. Posledično je seveda knjižni fond vedno bolj nepregleden, zato je iskanje knjig že močno oteženo. Določenih skupin knjig ne moremo več vstavljati v knjižne police. Z izločitvijo nekaterih dvojnikov smo pridobili morda 2 m knjižnih polic, ki pa smo jih takoj zapolnili.
 
Knjižnica ima 212 vpisanih bralcev, letos se je na novo vpisalo 9 bralcev, od teh 2 otroka. V tem letu nas je obiskalo 577 bralcev, ki smo jim izposodili 2825 knjig in 16 CD-jev.
Vpisali smo 188 novih knjig, med njimi največ mladinskega leposlovja (35), sledijo knjige z versko vsebino (44), zgodovinska in biografska tematika (32), leposlovje za odrasle (23), umetnostna dela, zgodovine župnij in cerkva, družboslovje, etc.
 
Med branimi knjigami prednjačijo otroške knjige za najmlajše, slovensko leposlovje, zgodovina, biografije, knjige z versko tematiko, zgodovina fara na Slovenskem, spominska literatura, knjige o vzgoji, politika, etc. Kaže se pomanjkanje kvalitetne mladinske literature za srednjo stopnjo osnovnošolcev.
 
Knjižnica je prejela 181 knjižnih darov.
 
Opažam, da se je krog odraslih bralcev zožil oz. zmanjšal obisk. Nekateri so pomrli, ali se preselili, veliko pa je še vpisanih, ki nas ne obiskujejo več. Glede na kvaliteto knjižne zaloge pa lahko rečemo, da je velika škoda, da bralci ne izkoristijo možnosti brezplačne izposoje kvalitetne knjige.
Pohvalno pa je, da se ob nedeljah po deveti maši zbirajo v knjižnici mlade družine z otroki, ki si izposojajo otroške knjige v večjem številu. Otrokom vsakič kdo od staršev prebere pravljico ali zgodbico. V letošnjem letu je 364 otrok poslušalo pravljice ob nedeljah.
 
Nekateri mladi bralci se odločajo tudi za Slomškovo bralno značko. Evidenco izposoje vodi katehet.
Stiska se kaže tudi pri revijah, vsako leto namreč vstavimo nove številke in fond se nezadržno povečuje.
 
Ugotovili smo, da je precej revij, ki ne izhajajo več. Od 93 naslovov jih 43 ne izhaja več ali pa jih župnija več ne nabavlja. Se pravi, da je dejansko število naslovov aktualnih revij 50.
Revije povežemo v letnike in jih uvrščamo kronološko na knjižne police.
S podrtjem dotrajanega gospodarskega objekta (last župnije Stara Loka) se morda kaže možnost, da bo knjižnica v bodoče dobila ustrezen prostor.
Knjižničarka Ana Florjančič
V Stari Loki, 12. 2. 2018
 
Poročila o delu knjižnice: