Po poteh FREISINŠKIH ŠKOFOV - več: tukaj

Ob 1050 letnici daritve Loškega ozemlja škofiji Freising pripravljamo z g. Juretom Ferlanom romanje župnije Stara Loka in dekanije Škofja Loka po zgodovinskih poteh povezanih z našimi kraji.
Romanje naj bi bilo konec aprila 2024.
Letos avgusta bi si manjša skupina (kombi oz. osebni avto) ogledala te kraje in sicer: 

1. dan, ponedeljek, 21.8.2023:
Freising, obisk mesta, muzeja in stolnice, večerja in nočitev.

2. dan, torek 22.8.2023:
Köln, obisk stolnice z relikvijami sv. Treh Kraljev, obisk cerkve sv. Uršule, sv. Marije na Kapitolu, kjer je kitovo rebro (podobno kot v Crngrobu), minoritske cerkve z grobom sv. Janeza Duns Scota, obisk stolne zakladnice in zvonika ali rimskega muzeja, večerja in nočitev v Kölnu ali okolici.

3. dan, sreda, 23.8.2023:
Aachen: obisk stolnice s cesarsko kapelo, stolna zakladnica, kratek ogled mestnega jedra, obisk trgovine z medenjaki-aachener printen, ki so popolnoma podobni loškemu kruhku.
Sredi dneva odhod proti samostanu Mariawald v narodnem parku Eiffel.
Odhod proti mestu Trier, na poti postanek v mestu Prüm, obisk bazilike Presvetega Odrešenika, kjer hranijo manj znano Jezusovo relikvijo-obutev-prihod do prenočišča, večerja, nočitev.

4. dan, četrtek: 24.8.2023:
Trier: obisk stolnice, zakladnice in Marijine cerkve, kjer hranijo relikvijo-Jezusovo suknjo, ogled mesta, konstantinova bazilika, Porta nigra, opatija sv. Matija z njegovimi relikvijami, zgodaj popoldne odhod proti Augsburgu, večerja in nočitev. 

5. dan, petek: 25.8.2023:  Augsburg: obisk bazilike st. Ulrich und Afra z grobom sv. Urha, ogled mestnega jedra in morda obisk Fuggerei-najstarejše še delujoče socialne ustanove v Nemčiji. Odhod v zgodnjih popoldanskih urah in pozno zvečer povratek v Škofjo Loko.

Kdor se zanima za ta predogled, naj pokliče:
Janez Šket: 041 561 518
ali Jure Frlan: 06 817 84 44.

 

»Zaslužni papež« BENEDIKT XVI je 31. decembra 2022 odšel k Očetu
 https://siol.net/.../svet/umrl-je-papez-benedikt-xvi-595720

 
8. februar: PREŠERNOV DAN - slovenski kulturni praznik
 
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/sl/b/b0/Pre%C5%A1ern-Goldenstein.jpg