Prireditve - Stara Loka

ŽUPNIJA

STARA   LOKA
_______________________________________________
Pojdi na vsebino
Arhiv
PRIREDITVE
______________________________
PREDSTAVITEV KNJIGE SLOVENSKI RAZKOL jue bil v četrtek, 11. junija, ob 20.30 uri v
Jurjevi dvorani. Z nami je bil avtor knjige dr. Jože Možina. [vabilo]
[foto: A. Jezeršek, galerija]

GLEDALIŠKA PREDSTAVA v JURJEVI DVORANI
Gostovanje igre LETA NIČ, EN DAN POTEM [letak]
[foto: A. Jezeršek, galerija]
16.03.2019
V soboto, 16. marca 2019, je v Jurjevi dvorani v Stari Loki gostovalo Ljubiteljsko gledališče Teharje Celje z gledališko predstavo LETA NIČ, EN DAN POTEM, ki je nastala po dramskem besedilu Zorka Simčiča. Osrednje dogajanje drame je postavljeno v dom dveh mladih zakoncev, Debore in Lameha, katerih odnos je ranjen in zaznamovan z nesoglasjem glede sprejetja novega življenja. V neprijetno, tesnobno razpoloženje se vključi sveta družina, ki se na poti iz Betlehema za kratek čas ustavi v hiši ter ji prinese notranji mir in blagoslov. Dogodek je pripravila Župnija Stara Loka v sodelovanju z Družinsko akademijo v počastitev TEDNA DRUŽINE, ki ga v Cerkvi na Slovenskem praznujemo od praznika sv. Jožefa, 19. marca, do praznika Gospodovega oznanjenja ali materinskega dne, 25.3.

DRUŽENJE PRED JASLICAMI - LONKA
[ fotogalerija: Aleš Jezeršek]
28.12.2018
BLAGOSLOV KONJ
[ fotogalerija: Teja Jezeršek]
26.12.2018
 
Tako kot vsako leto, je bil na Štefanovo tradicionalni blagoslov konj in oslov in njihovih lastnikov. Letos je bil blagoslov že trinajsti po vrsti. Prvič pa ga je organiziralo Kulturno zgodovinsko društvo Lonka, Stara Loka. Prireditev smo poimenovali Žegnanje konj in oslov.
 
Prvi konjeniki so se začeli zbirati že ob 9. uri v Moškrinu, do koder so prijahali s Križne gore in iz bližnjih vasi. Iz Moškrina so krenili proti Pevnemu, nato pa v Papirnico, k »Papirmanovim«. Tu so se konjenikom iz Moškrina pridružili še konjeniki in tudi konjske vprege iz širše okolice, vsi skupaj pa so se okrepčali. Po zajtrku so konje opremili z nageljčki in krenili na pot proti Fari.
 
Na Faro so prijahali in prifurali okoli 11.25, kjer je bil parkirni prostor že urejen in pripravljen za njihov prihod. Pričakalo jih je veliko ljudi. Obiskovalce, konjenike in furmane je pozdravila Karmen Hafner, ki je vse pozdravila, jim zaželela lepe Božične praznike in praznik dan samostojnosti in enotnost. Domači župnik dr. Alojzij Snoj je opravil obred blagoslova. Blagoslovil je sol, kruh in konje ter osle, da bodo obvarovani pred boleznijo, njegov blagoslov naj varuje tudi lastnike konj.
 
Cerkev na praznik svetega Štefana blagoslavlja sol, ki jo potresemo po poljih, travnikih, primešamo hrani za živino in jo zmešamo s kuhinjsko soljo, ki jo uporabljamo za soljenje hrane. To je eden od načinov, kako kristjani prosimo Boga naj na priprošnjo svetnikov varuje nas, naše domove, živino, travnike in polja.
 
Poskrbljeno pa je bilo tudi za obiskovalce. Gospodinje so napekle dobrot, pri Štremfeljevih pa so poskrbeli za kuhano vino in čaj. Tako je bilo poskrbljeno za vse.

VELIKONOČNA FILATELISTIČNA RAZSTAVA V STARI LOKI
[ fotogalerija :Srečko Beričič]
26.03.2018
Od ponedeljka, 26. marca, do torka, 3. aprila 2018, je v preddverju Jurjeve dvorane poleg župnišča v Stari Loki na ogled VELIKONOČNA FILATELISTIČNA RAZSTAVA, ki jo je že po tradiciji pripravilo FD Lovro Košir v sodelovanju z župnijo Stara Loka in Pošto Slovenija. Na razstavi si lahko ogledamo številne zanimive znamke, dopisnice, kuverte in ostalo filatelistično gradivo, povezano z Veliko nočjo in tudi Škofjeloškim pasijonom. Lepo povabljeni k ogledu zanimive razstave!
Ob odprtju razstave 26. marca ob 16h so zbrane nagovorili domači župnik Alojz Snoj kot gostitelj,  Boštjan Petauer, predsednik nadzornega odbora Filatelistične zveze Slovenija (FES) in Srečko Beričič, predsednik FD Lovro Košir Škofja Loka in predsednik častnega razsodišča FES. V kratkem kulturnem programu so dogodek z velikonočno pesmijo obogatili otroški glasovi iz župnijskega otroškega zbora pod vodstvom Ambroža Demšarja. Med obiskovalci je bila tudi skupina filatelistov in zbirateljev iz Ajdovščine, ki je prav v ta namen obiskala naše kraje. Hvala vam! [vabilo]

PREDSTAVITEV KNJIGE »FILIP TERČELJ«
[ fotogalerija A. Jezeršek]
27.02.2018
V torek, 27. februarja 2017, ob 19. uri smo v Jurjevi dvorani v Stari Loki gostili duhovnika Ivana Albrehta, avtorja knjige »FILIP TERČELJ – Duhovnik v primežu dveh svetovnih vojn in treh zločinskih režimov«. V zanimivem predavanju nam je približal življenjsko pot in mučeništvo tega velikega Slovenca, ki se ni uklonil hudemu terorju tako fašizma, nacizma kot tudi komunizma in je iz zvestobe Kristusu dal tudi svoje življenje. Večer je pripravila Knjižnica Ivana Tavčarja v Škofji Loki v sodelovanju z Župnijo Stara Loka. Veseli smo bili lepega obiska! Hvala vam za zaupanje.

» ... Lik Filipa Terčelja (1892-1946), duhovnika, prosvetitelja in vizionarja,  je še danes zavit v kopreno skrivnosti, ki je predvsem posledica prikritja njegove mučeniške smrti v začetku leta 1946. Zaradi vztrajnega narodotvornega delovanja so ga preganjali vsi totalitarni režimi 20. stoletja – fašizem, nacizem in komunizem. Od leta 2010 v škofiji Koper teče postopek za njegovo beatifikacijo. Knjigi so dodane številne fotografije, popis Terčeljevega literarnega dela in seznam Terčeljevih bogoslužnih pesmi.« Več o knjigi najdete na https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/knjiga/filip-tercelj
»...Terčelj je slovenska Antigona! Zdi se, da bomo Slovenci potrebovali še veliko časa, da »prežvečimo« Antigono, ki jo je Sofoklej napisal že v 5. st. pred Kristusom. Terčelj in Krašna sta se več kot pol leta po vojni zavzela za »sovražnike« in bila tako zvesta svojemu duhovniškemu poslanstvu. Spoštovanje vsakega človeka, tudi zločinca, ni le naloga duhovnikov, temveč vsakega kristjana in vsakega človeka. V civiliziranem svetu ima tudi kazen, pa naj bo izrečena po pravični ali krivični sodbi, pred amnestijo ali po amnestiji, svoje meje. ...«

»Po krščanskem prepričanju na svetu, v vsakem izmed nas, poteka boj med dobrim in zlom, pri tem pa je izid vnaprej znan. Boj med dobrim in zlim poteka tudi v našem odnosu do preteklosti. Na koncu bo zmagala Ljubezen. Se ji je smiselno upirati?«

(misli Bogdana Vidmarja o Filipu Terčelju, velikem Slovencu in mučencu za vero in domovino – Primorcu, ki so ga skupaj z duhovnikom Francem Krašno umorili v Davči 7. januarja 1946)

FILATELISTIČNA RAZSTAVA Z BOŽIČNIMI MOTIVI
[ fotogalerija A. Jezeršek]
18. december 2017
Filatelistično društvo Lovro Košir iz Škofje Loke je v sodelovanju z Župnijo Stara Loka pripravilo priložnostno filatelistično razstavo z BOŽIČNIMI MOTIVI. Dogodek smo začeli z glasbenim uvodom, ko nam je Jakob Florjančič, učenec 6. razreda GŠ Škofja Loka pri mentorju Jerneju Hostniku, na kromatično harmoniko zaigral Glej zvezdice božje skladatelja Leopolda Belarja. Obiskovalce je pozdravil in nagovoril domači župnik Alojz Snoj, o razstavi pa je na kratko spregovoril predsednik društva Srečko Beričič. Razstavljene znamke, kuverte, žige in drugo gradivo je skrbno pripravil dolgoletni zbiratelj filatelističnega gradiva Janez Cerkvenik, ki nam je prijazno predstavil zasnovo in nastajanje razstave. V zaključnem delu otvoritve razstave smo prisluhnili še napevu Sveta noč, ki jo je uglasbil Franz Xaver Gruber na besedilo duhovnika Josepha Mohra l. 1816 v lungauškem kraju Mariapfarr.
Ob tej filatelistični razstavi so izdali tudi priložnosten žig z motivom Zvezde Jezusovega Srca, ki jo je med drugo svetovno vojno za cerkev v Stari Loki izdelal p. Rudolf Besel, misijonar Presvetega Srca Jezusovega in medvojni dušni pastir v Stari Loki, in jo še vedno v božičnem času nameščamo na glavni oltar. S priložnostnim žigom smo se spomnili letošnje 40-letnice njegove smrti 70-letnice njegovega odhoda iz Slovenije. Zvečer je sledil še njemu posvečen spominski večer.

Zapisala: Urška Florjančič

SPOMINSKI VEČER O P. RUDOLFU BESLU MSC
[ fotogalerija A. Jezeršek]
18. december 2017
Ob 40-letnici smrti medvojnega dušnega pastirja v Stari Loki p. Rudolfa Besla, misijonarja Presvetega Srca Jezusovega, in ob 70-letnici njegovega odhoda iz Slovenije smo v ponedeljek, 18. decembra 2017, v Jurjevi dvorani v Stari Loki ob 19. uri obudili spomin na tega nemškega duhovnika, ki je med drugo svetovno vojno požrtvovalno oskrboval 29 župnij na Gorenjskem, od koder so nemške civilne oblasti pregnale slovenske duhovnike.
P. Rudolf Besel je iz Slovenije odpotoval 10. januarja 1946 in do meje so ga spremljali zvonovi in farani. Tega dne je Marija Bevčar v. Hrastnikova Mina (1879 – 1961) v svoji kroniki na str. 68 zapisala takole: »Ta dan se je poslovil naš vojni dušni pastir p. Rudolf Besel, misijonar Presvetega Jezusovega srca (MSC lat. Missionarii Sacratissimi Cordis (Jesu), op. apf). Šlo je bliskovito. Pet let je z nami hodil pot kalvarije, delal kot še noben slovenski duhovnik. Prevzel je 29 far zapuščenih, kjer so duhovnike pregnali, nekateri sami odšli. Polna štiri leta je oskrboval vse te župnije, šel med točo krogel, granat, bil v tisoč nevarnostih, kajti val revolucije je uničeval kar je dosegel. Bog ga je očitno varoval in njegova dela blagoslovil. Zadnje leto 1946, ko se je bojni vihar polegel, je posvetil vso svojo skrb in ljubezen naši fari. Bil je mož dela in molitve, napravil cerkvi mikrofon, osebno napravil elektriko na oltar in v vse lestence, napravil sliko Jezus. Srca (»Zvezdo srca Jezusovega«, op. apf), krasen transparent z geslom: »Župnija naša bodi vsa, priljubljen kraj Presvetega Srca«. Posvetil 115 družin Jezusovem Srcu, celo faro. Pridobil je srca kot še noben duhovnik, danes ljudstvo plaka, ni ga več. Tudi on ne bo pozabil naših krajev, naučil se je perfektno slovenščine v govoru in pisavi. Izreden talent, muzik, pevec, elektromonter, mehanik, ob tem pa najboljši dušni pastir, kar jih premore vinograd Gospodov. Njegov spomin bo ostal na veke. Bog naj ga varuje na vseh njegovih potih.«
Na večeru se nas je zbralo 60 – 70 obiskovalcev. Pozdravil nas je domači župnik Alojz Snoj. Sledila je predstavitev življenjske poti in dela p. Rudolfa Besla, s poudarkom o obdobju njegovega dela v Sloveniji, ki jo je pripravil faran Alojzij Pavel Florjančič. Med predstavitvijo sta Metka Oblak in Marcel Kokelj prebrala nekaj njegovih pisem in Minin kroniški zapis o njegovem odhodu iz Stare Loke. Na večeru je bilo navzočih kar nekaj tistih, ki jim je bil p. Besel krstni ali birmanski boter oz. se ga kako drugače spominjajo. V zaključnem delu nam je trio naših mladih glasbenikov v zasedbi Jakob Habicht, klavir, Manca Berce, violina, in Jakob Florjančič, kromatična harmonika zaigral Mohr/Gruberjevo Sveto noč. Sledilo je nekaj vprašanj in pogovor med obiskovalci, ki je obrodil nekaj zanimivih pobud, npr. da bi bilo vredno zbrati vsa njegova pisma, ki jih je pisal v Slovenijo, prav tako pa pogledati njegov arhiv (v Nemčiji oz. Avstriji), v katerem bi lahko bila zbrana pisma prijateljev, ki so mu pisali iz Slovenije; poiskati po okoliških župnijah, ki jih je obiskoval med svojim dušnopastirskim delom, vse njegove zapise, pridige, navodila itd.; glede na to, da so nekateri ljudje še za časa njegovega bivanja dejali, da je to svetniški duhovnik in so se mu po njegovem odhodu iz Slovenije priporočali tudi v molitvah, bi bilo vredno začeti postopek za beatifikacijo.

Zapisala: Urška Florjančič

PREDSTAVITEV KNJIGE »POT MED ZVEZDE«
[ fotogalerija A. Jezeršek]
7. december 2017
avtorja Franca Vidica. Zgodba o uspehu škofjeloških ljubiteljev vertikale je vezana na vrsto aktivnosti v času desetletij, od prvih zametkov, ko je par posameznikom vzniknila ideja, da v Škofji Loki ustanovijo alpinistično sekcijo, na začetku šestdesetih let, do leta 2017.

V žrelu Udbe
[ fotogalerija: G. Berce]
9. november 2017
Četrtek, 9. november 2017, ob 19.00 v Jurjevi dvorani, Stara Loka 64 — Predstavitev knjige Igorja Omerze »Boris Pahor - V žrelu Udbe«; pogovor z avtorjem bo vodil David Tasić, založnik in novinar. Več informacij o knjigi na povezavi.

STAROLOŠKE KNJIŽNICE - (NE)ZNANI ZAKLADI
[ fotogalerija A. Jezeršek]
25. oktober 2017
Ana Florjančič nam je predstavila Lenkčevo, Mruščevo,Bergantovo in del Logondrove knjižnice, omenila je tudi knjižnico pokojne Marije Mrak. Pozornosti pa sta bili deležni tudi nekdanja Strahlova knjižnica in Starološka župnijska knjižnica Ivana Veiderja. [ vabilo]

DEDIŠČINA MOLKA
[ fotogalerija A. Jezeršek]
10. oktober 2017
V torek, 10. 10. 2017, ob 19h smo v nabito polni Jurjevi dvorani v Stari Loki, kjer se nas je zbralo preko 150 obiskovalcev, prisluhnili predstavitvi knjige Milanke Dragar DEDIŠČINA MOLKA, ki zajema raziskovalno delo o izvedenih množičnih pobojih Slovencev in Hrvatov v Crngrobu ter hrvaških otrok v Matjaževi jami pri Pevnem v maju 1945. Zaradi opravičene odsotnosti zgodovinarke doc. dr. Tamare Griesser-Pečar, ki je poleg dr. Miljenka Dorića in kardinala Vinka Puljića avtorica uvodnih besed v knjigi, je njen uvodnik h knjigi prebrala domačinka Metka Oblak. V nadaljevanju se je z avtorico knjige pogovarjala Helena Janežič. Osrednje sporočilo knjige in večera je bilo, naj ne bežimo pred resnico, naj bomo usmiljeni do krvnikov in žrtev in pomagamo graditi prostor zaupanja, v katerem bodo ljudje pogumno in odkrito spregovorili o dejanjih, ki so povzročili zlo v našem narodu.

SLOVESNA BOŽIČNA MAŠA V CENTRU SLEPIH, SLABOVIDNIH IN STAREJŠIH ŠKOFJA LOKA
 [ fotogalerija A. Jezeršek]
26. december 2016
V tvoje roke izročam svojega duha: rešil me boš, Gospod, zvesti Bog. Radoval in veselil se bom tvojega usmiljenja, ker si se ozrl na mojo bedo, pomagal moji duši v stiskah. Ps 31,6.8.

Slovesna božična maša v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka (CSS) je bila, kot vsako leto, na praznik mučenca sv. Štefana, 26. decembra popoldan ob 15.30 v Burnikovi dvorani. Članice župnijske Karitas Stara Loka ter birmanci in birmanski animatorji iz župnije Sveti Duh so že pred sv. mašo obiskali vse stanovalce v CSS ter jih obdarili s prijaznostjo, ljubeznivostjo in skromnimi darili. Potem so pomagali stanovalcem, ki so se želeli udeležiti sv. maše, jih pospremili ali z inv. vozički pripeljali v dvorano in po končani sv. maši nazaj v njihove sobe. Maševal je starološki župnik msgr. dr. Alojz Snoj. Pri sv. maši so s svojimi čudovitimi glasovi sodelovali tudi pevci Vokalne skupine Cantabile iz Gorenje vasi. Članice Karitas so pripravile tudi uvode v sv. mašo, molitev Oče naš in pozdrav miru. Gospa Silva Košnjek, direktorica CSS se je ob koncu sv. maše prijazno zahvalila g. župniku in vsem ostalim gostujočim dobrim ljudem, ki so s svojimi talenti služenja kakorkoli pripomogli, da je bila ta sv. maša res lepo, srčno toplo, duhovno globoko in bogato doživeta. Bogu hvala za naše več kot najboljše medsebojno sodelovanje.
Alenka Oblakovič

ŽEGNANJE KONJ NA ŠTEFANOVO NEDELJO [ fotogalerija A. Jezeršek]
26. december 2016
 
V Stari Loki 26.12., na god Sv. Štefana (zavetnika živine in konj), vsako leto poteka tradicionalno žegnanje konj. Lastniki in ljubitelji konj so tako letos že enajstič po vrsti s pomočjo domačega župnika Alojzija Snoja organizirali blagoslov konj in oslov.
 
Zbiranje prvih konjenikov se prične že ob 9.00 uri v Moškrinu. Do tu prijahajo s Križne gore in bližnjih vasi. Iz Moškrina krenejo proti Pevnem in nato nadaljujejo pot  v Papirnico, k 'Papirmanovim'.  Konjenikom iz Moškrina se tu pridružijo še konjeniki iz širše okolice. V Papirnici poskrbijo za okrepčilo, konjeniki imajo tu zajtrk. Po zajtrku konje opremijo še z nageljčki, nato krenejo na pot proti Fari.
 
Blagoslov konj in oslov poteka na parkirnem prostoru pod cerkvijo. Prireditveni prostor so reditelji po končani deseti maši ustrezno ogradili in zavarovali. Po enajsti uri so si obiskovalci lahko ogledali sprevod konjenikov, ki so prijezdili na prireditveni prostor. Obred blagoslova se je pričel ob 11.15. uri.
 
Po blagoslovu je sledila še pogostitev. Gospodinje so ponudile doma pečeno pecivo in piškote ter kuhano vino in čaj, ki ga skuhajo ga pri Štremfljevih (Marjan). Mize pa nam vsako leto so posodijo starološki gasilci.
 
Karmen Hafner

SREBRNI GRB OBČINE ŠKOFJA LOKA ZA LETO 2016 prejme msgr. dr. ALOJZ SNOJ
[ fotogalerija J. Snoj]
2. junij 2016
za pomemben prispevek k razvoju in utripu župnije Stara Loka in celotne dekanije Škofja Loka na področju kulture, vzgoje, pastorale, sociale in infrastrukture ter za njegovo požrtvovalnost in človekoljubnost. Msgr. dr. Alojz Snoj, starološki župnik, je 25. maja 2016 praznoval 70. rojstni dan. Rojen v Zagorju ob Savi, kjer je odraščal še z dvema sestrama in dvema bratoma, je svojo življenjsko pot povezal s Škofjo Loko avgusta 2000, ko je nastopil službo župnika v Stari Loki. V 16-ih letih bivanja med nami je pomembno zaznamoval duhovni in kulturni utrip domačega kraja, obenem pa s svojim delovanjem posegel tudi širše v slovenski prostor.  [VEČ]


POGOVORNI VEČER z Romanom Leljakom
Predstavitev knjige Špiclj UDBE [ fotogalerija A. Jezeršek]
10. marec 2016


ZVEZDE NA NEBU ŽARE [ fotogalerija A. Jezeršek]
03. december 2015
 

LITERARNI VEČER S PREDSTAVITVIJO ZGODOVINSKEGA ROMANA JANEZA JANŠE
NORIŠKO KRALJESTVO, BELI PANTER, 1. DEL [ fotogalerija A. Jezeršek, J. Florjančič]
17. februar 2015
V  torek, 17.2.2015, smo v Jurjevi dvorani v Stari Loki gostili avtorja  zgodovinskega romana Noriško kraljestvo, Beli panter, 1. del, Janeza  Janšo. Domači župnik Alojz Snoj je gosta predstavil kot velikega  domoljuba in državnika evropskega formata, človeka, ki je med najbolj  zaslužnimi za našo samostojnost in neodvisnost, človeka mnogih talentov,  med katerimi je tudi pisateljevanje, človeka, ki zna vztrajati in se  boriti za pošteno in pravično družbo ter za resnično blaginjo našega  naroda, kljub mnogim krivicam, ki jih je doživel v življenju. Domoljubno  obarvan kulturni program so z glasbo in besedo obogatili Škofjeloški  oktet, solista zakonca Kržišnik, pesnik Tone Kuntner z recitacijo  Cankarja, domača recitatorka Marija Lebar ter povezovalka večera Mojca  Berce. Pogovor z avtorjem je vodila zgodovinarka dr. Andreja Valič Zver.  Avtor je preštudiral vsaj dvesto različnih knjig, zato ima njegovo  literarno delo tudi veliko zgodovinsko vrednost, s katerim nam hoče  približati prve začetke našega naroda. Literarni večer so pripravili  Župnija Stara Loka v sodelovanju s Knjižnico Ivana Tavčarja Škofja Loka  in založbo Nova obzorja, za organizacijo pa je požrtvovalno skrbel  Mojmir Tozon. Ob zaključku je gostitelj izrazil željo, da bi se  domovinsko čustvo in ljubezen, ki ju izžareva avtor knjige Janez Janša,  prenašala tudi na naše mlade rodove, ki so prihodnost vsake družbe, da  bi tako vsi skupaj gradili boljšo družbo, civilizacijo ljubezni, ki je  najgloblja potreba vsakega človeka in vsake skupnosti.
Urška Florjančič

POLJANSKI ORGLIČARJI [ fotogalerija A. Jezeršek]
11. januar 2015
Orgličarji zato, ker so naša ljubezen ustne harmonike –  orglice, poljanski pa,ker smo vsi iz Poljan.  Prvič smo se sestali  na  pobudo našega Kulturnega društva leta 2007. Bilo nas je več, ostali pa  smo samo štirje in ta sestav z nekaj spremembami deluje še danes. Igramo  raznovrstno glasbo –  od klasike pa do narodne in narodno-zabavne glasbe. Igramo skladbe, ki  so jih napisali različni skladatelji prav za orglice ali pa priredbe  skladb, ki so jih prav za nas priredili razni skladatelji ali pa se tega  posla lotimo kar sami.
Že četrto leto redno igramo pri otroški  polnočnici v Poljanah. Škoda bi bilo toliko vloženega truda samo za eno  igranje zato imamo navado, da v januarju vse nedelje igramo po cerkvah  po vseh farah okrog Poljan. Letos so nas povabili tudi v Staro Loko.  Zelo smo bili veseli povabila, da lahko predstavimo naše prelepe božične  napeve še v malce drugačni obliki. Cerkve sicer pozimi niso najbolj  naklonjene orglicam zaradi mraza pa vendar mislimo, da je božična pesem  lepo zazvenela v lepi, akustični starološki cerkvi na drugo januarsko  nedeljo pri maši ob 18. uri.
Zahvaljujemo se g. Snoju za lep sprejem ter pogostitev.
Anton Krek

ŽEGNANJE KONJ NA ŠTEFANOVO NEDELJO [ fotogalerija A. Jezeršek]
26. december 2014


Maša na sv. Štefana v CSS [ fotogalerija A. Jezeršek]
26. december 2014
Sodelavci  Karitasa iz Stare Loke so v petek, na preznik sv. Štefana, obiskali in  obdarili vseh 250 stanovalcev CSS v Stari Loki. Vsakemu od njih so imenu  faranov in g. župnika predali božično voščilnico z najlepšimi željami  za Božič in novo leto. Prav tako so bili deležni mandarin in čokoladnih  bonbonov.
Po opravljenih obiskih je v Burnikovi dvorani župnik  dr. Snoj daroval sv. mašo, ki so jo s svojim petjem obogatili pevci  mladinskega pevskega zbora iz Gorenje vasi pod vodstvom gospodične  Mirjam Poljanšek. Tudi sodelavci Karitasa so popestrili dogajanje.  Marija je ob začetku pozdravila vse navzoče in se zahvalila zboru in  sodelavcem za trud in čas, ki so ga pripravljeni žrtvovati za druge.  Alenka je brala berilo, Jana je povedala uvod v gospodovo molitev, Urška  pa pozdrav miru.


Tone Omejc »PRISLUH SRCA« [ fotogalerija A. Jezeršek]
6. november 2014
 
Prebiranja Tonetovih pesmi sta se podstopila kar avtor sam in g. Marko Črtalič, iskrice in misli pa  so interpretirali njegovi štirje vnuki.
Za glasbene vložke v obliki ljudskih pesmi je poskrbel ŠKOFJELOŠKI OKTET  pod vodstvom ANDREJA ŽAGARJA.
Da je vse potekalo kot se šika pa je s svojim žametnim glasom in iskrimi domislicami poskrbel MARKO ČRTALIČ.


Gregor Čušin »VERA LEVEGA RAZBOJNIKA« [ fotogalerija A. Jezeršek]
13. september 2014
V  pričakovanju Loškega misijona, ki bo potekal v tednu od 17. do 26.  oktobra  2014, na župnijah Stara Loka, Suha, Škofja Loka in v  Kapucinskem samostanu, smo v  soboto, 13. 9. 2014, v Jurjevi dvorani v  Stari Loki, gostili znanega dramskega igralca Gregorja Čušina. Kot  pogumna Jezusova priča nas je nagovoril z monoigro VERA LEVEGA  RAZBOJNIKA.
S svojim iskrenim in iskrivim razmišljanjem ter z  domiselno igro besed, nas je popeljal v globino naših src, k temelju  naše vere… Kompas nam je obrnil na sredino, med oba razbojnika, h  Kristusu na križu … Bili smo priče odlični uverturi v Loški misijon…


ČUDARS-DRAKSLER DUO: ENOST V RAZLIČNOSTI [ fotogalerija A. Jezeršek]
3. september 2014
V  sredo, 3. septembra 2014 smo bili v Stari Loki priča prav posebnemu  glasbenemu dogodku, ki ga je pripravil Zavod Periferija Kamnik, v  sodelovanju z Ustanovo Imago Sloveniae - Podoba Slovenije in Društvom  Lonka Stara Loka. V cerkvi sv. Jurija je za sklep poletne turneje po  slovenskih cerkvah s koncertom improvizirane glasbe gostoval  slovensko-latvijski jazzovski duo: na orgle je igrala Kaja Draksler, na  električno kitaro pa Matīss Čudars. Kljub različnosti obeh inštrumentov  se je njuna zvočnost presenetljivo zlivala v eno, k čemur je zagotovo  pripomogel tudi zgovorni ambient sakralne arhitekture.
To ni bil  koncert v klasičnem pomenu besede, ampak pravo zvočno popotovanje v  globine človeške notranjosti z vsemi njenimi nasprotji, z osvobajajočo  razrešitvijo v Händlovi ariji Lascia ch’io pianga. Topel odziv številnih  poslušalcev je bil najlepša nagrada za iskreno umetniško izpoved obeh  glasbenikov.


KONCERT - MARKO HATLAK [ fotogalerija A. Jezeršek]
24. junij 2014
Marko  Hatlak, virtuoz na harmoniki, se je Stari Loki predstavil na predvečer  dneva državnosti. Začel je z intervjujem za RTV SLO in nadaljeval v  Jurjevi dvorani z odličnimi interpretacijami del Bacha in Piazzole.  Klasika, tango in jazz so se nevsiljivo prepletali in ob sodelovanju  groma (ideja Johna Cagea) vsem pobožali dušo. Kontakt s publiko je bil  ustvarjen v hipu in spontano. Take so bile tudi stoječe ovacije ob  zaključku koncerta v organizaciji Kulturno-zgodovinskega društva Lonka Stara Loka, ki je kar klical po ponovitvi.


DOBRODELNI KONCERT - GRUDNOVE ŠMIKLE IN TRIO QUARTET
[ fotogalerija A. Jezeršek]
15. februar 2014
Vsi zbrani prispevki so bili namenjeni  humanitarni medicinski odpravi v Ugando. Ekipa mladih zdravnikov bo v  juliju odpotovala v vasico Bufuka, kjer bodo okoliškim prebivalcem  nudili prostovoljno zdravniško pomoč. Več o njihovi odpravi si lahko  preberete na www.bufuka2014.si .


TRADICIONALNI BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT KVARTETA 'TRIO QUARTET'
[ fotogalerija A. Jezeršek]
10. januar 2014


ŽEGNANJE KONJ [ fotogalerija A. Jezeršek]
26. december 2013
Na  praznik sv. Štefana, 26.12.2013, smo imeli v Stari Loki že  tradicionalno žegnanje konj. Letošnja prireditev se bo zapisala v  zgodovino Stare Loke, saj je bilo osrednje dogajanje prvič postavljeno v  samo središče, torej na Faro, k Marijini kapelici. Odlična organizacija  in praznično vzdušje sta uspešno kljubovali deževnemu vremenu.


BLAGOSLOV JASLIC [ fotogalerija A. Jezeršek]
22. december 2013
V  nedeljo, 22.12.2013, je bil pri Marijini kapelici v Stari Loki,  slovesen blagoslov jaslic. Figure Svete družine, kiparja Toneta  Logondra, so domačini letos prvič postavili v preprost hlevček, k  Marijini kapelici. Dogodek je s petjem obogatil župnijski otroški pevski  zbor, pod vodstvom Lucije Tozon.


BOŽIČNI KONCERT OOZ šKOFJA LOKA - ZBOR LIPA IN KLAPE MALI GRAD
[ fotogalerija A. Jezeršek]
20. december 2013
Prvo  slovensko pevsko društvo LIRA Kamnik je v letu 2012 praznovalo 130  letnico ustanovitve. Prepevajo od slovenskih ljudskih do umetnih skladb  domačih in tujih avtorjev, opernih, zimzelenih, zdaj tudi waleških  pesmi. Vodi jih dr. Andrej Misson, naš organist.
Klapa Mali grad  ne prihaja iz Dalmacije ampak izpod kamniških planin.Čeprav delujejo v  Kamniku njeni člani prihajajo tudi iz Komende, Ljubljane, Radovljice in  Metlike. Skladbe dopolnjujejo tudi z instrumentalno podlago.


KONCERT OPZ ONDRAŠEK [ fotogalerija A. Jezeršek]
7. december 2013


SREČANJE ZAKONSKIH JUBILANTOV [ fotogalerija A. Jezeršek]
november 2013


STARE SLOVENSKE MOLITVE
14. marec 2013
V  knjigi Stare slovenske molitve je zbranih 328 molitvic, ki so jih naši  predniki v različnih slovenskih pokrajinah molili ob najrazličnejših  življenjskih priložnostih. Monografija je pri založbi Družina izšla v  začetku postnega časa.
»Zbiranje starih molitev se je začelo  pomladi 2005, ko je bralka Ivanka Korošec na uredništvo Družine poslala  molitev znanke Marije Žagar, ki se jo je, ko je bila še majhna deklica,  naučila od očeta. Povedala je, da jo pripoveduje svojemu takrat komaj  nekajmesečnemu vnučku in da jo ta posluša z odprtimi usteci. Objava  molitve na straneh duhovnosti in povabilo bralcem, naj zapišejo in  pošljejo stare molitvice, ki so jih molili s svojimi starši, nista  ostala brez odziva. Nasprotno: še dve leti zatem so iz tedna v teden  prihajala na Družino pisma z vseh koncev Slovenije, zamejstva in  izseljenstva,« je zapisal v uvodu v knjigi Marjan Pogačnik, takratni  urednik duhovnosti v Družini. [VEČ]


MIKLAVŽEVANJE V ŽUPNIJI STARA LOKA [ fotogalerija A. Jezeršek]
5.,6. december 2012
Na predvečer Miklavževega godu, 5.12.2012., je sveti Miklavž v spremstvu angelov, staroloških parkeljnov, sv. Antona in pisarja obhodil Staro Loko.

V četrtek, 6.12.2012, na Miklavžev god,  je v Jurjevi dvorani v Stari Loki, dramski krožek pod vodstvom Mojce  Berce, uprizoril Miklavževo igro KATARININ MIKLAVŽ, avtorice Zdenke  Golub. Igrali so otroci do 7. razreda.     Gledališki list


AKADEMIJA V POČASTITEV DNEVA SLOVENSKE DRŽAVNOSTI
23. junij 2016
V  soboto, 23.6.2012, smo po večerni maši za domovino, skupaj s  Škofjeloškim oktetom, pripravili akademijo v počastitev dneva  državnosti.  V kulturnem program smo se spomnili blaženega... [VEČ]
Mojca Berce


BRALCI SBP IZ STARE LOKE NA PONIKVI [ fotogalerija A. Jezeršek]
21. april 2012
V  dvanajstem letu branja za Slomškovo bralno priznanje (SBP) smo se v  soboto, 21.4.2012, dan po dnevu slovenske knjige in dva dni pred  svetovnim dnevom knjige, navdušeni bralci iz župnije Stara Loka  udeležili vsakoletne zaključne prireditve SBP v Ponikvi, rojstnem kraju  blaženega Antona Martina Slomška.

 

ZAHVALA MAMICAM IN OČKOM OB MATERINSKEM DNEVU [ fotogalerija, G. Berce]
24. marec 2012
V  župniji Stara Loka so se otroci na praznik Gospodovega oznanjenja, v  soboto, 24.3.2012, ob 19h, v Jurjevi dvorani, zahvalili vsem mamicam in  očkom za dar življenja.
Kulturna prireditev se je pri čela s posnetkom zvonov v Crngrobu, kjer imamo romarsko cerkev posvečeno Marijinemu oznanjenju. Po uvodnih besedah Veronike Berce in Mance Beguš, je otroški pevski zbor, pod vodstvom Lucije Tozon, zapel Marijino pesem, Je angel Gospodov. Sledila je otroška igra Berte
Golob, Nekdo je imel prste vmes, ki so jo pod vodstvom Mojce Berce, zaigrali otroci, ki obiskujejo dramski krožek. GLEDALIŠKI LIST Ob koncu igre so vsi nastopajoči zapeli pesem Angelček varuh moj. Veronika in
Manca sta nato spregovorili o BOŽJI PREVIDNOSTI, ki smo jo lahko začutili ob gledanju igrice. S spremno besedo in z dnevnikom v roki sta nas popeljali v drugi del kulturnega programa, v katerem smo poslušali
zapise IZ DNEVNIKE NEKE MATERE. Misli matere so spremljale nežne pesmi, ki jih je izvajal otroški zbor. Z igranjem na inštrumente sta nas razveselili tudi petošolki Lucija Benedik, na violino, in Tajda Mohorič, na kitaro. Prireditev smo zaključili s prošnjo, naj Bog blagoslovi vse slovenske družine, in s pesmijo HVALA ZA STARŠE.
Mojca Berce


igrica MENJAVA NA VRHU [ fotogalerija, A. Jezeršek]
4. december 2011
V  nedeljo, 4.12.2011, je v Jurjevi dvorani v Stari Loki, dramski krožek  pod vodstvom Mojce Berce, uprizoril Miklavževo igro MENJAVA NA VRHU,  avtorice Lučke Peterlin Susič. Igrali so otroci od 1. do 6. razreda,  vloga sv. Petra pa je bila zaupana... [VEČ]


SLAVNOSTNA AKADEMIJA OB DNEVU DRŽAVNOSTI
22. junij 2011
V Jurjevi dvorani smo domovini Sloveniji, ob dvajsetletnici, podarili cel šopek nastopajočih.
Najmlajši,  Jakob Florjančič, Maja Skoko in Klemen Pleško, so kot maturantje vrtca  Sončni žarek, z Vodnikovo BUDNICO slovesno zarezali v praznično torto. [VEČ]


Podelitev ZLATEGA GRBA faranu A.P. Florjančiču
30. junij 2011
Župnija Stara Loka čestita g. Alojzu Pavlu Florjančiču za prejeti ZLATI GRB Občine Škofja Loka za leto 2011. [VEČ]
ŠT. OBISKOVALCEV:
Škofija: Nadškofija Ljubljana
Zavetnik: sv. Jurij, mučenec, 24. april
Cerkev: Župnijska cerkev sv. Jurija
Župnija Stara Loka
Stara Loka 63 [zemljevid]
4220 Škofja Loka
Tel.: 04 512 12 06
TRR: SKB SI56 0312 8100 1414 021
 Dav. št. 14506998

  • Janez Šket, župnik: 041 561 518
  • dr. Janez Ambrožič: 041 970 307
  • Jože Dolenc: 040 315 951
URNIK MAŠ IN POBOŽNOSTI

  • Ob nedeljah ob 7.30, 9. in 19. uri.
  • Od oktobra do zadnje nedelje v marcu, večerne maše ob 18. uri.
  • Ob delavnikih jautranje maše le v petek in soboto ob 8. uri, večerne pa ob 19. uri oz. 18. uri.
  • Češčenje Najsvetejšega vsak prvi petek v mesecu od 8h-24h.
  • 24. april, obhajanje patrona sv. Jurija, celodnevno češčenje.
  • Semenj, žegnanje, - obletnica posvetitve župnijske cerkve, prva nedelja v mesecu oktobru - rožnovenska nedelja.
Nazaj na vsebino