Iz življenja župnije - Stara Loka

ŽUPNIJA

STARA   LOKA
_______________________________________________
Pojdi na vsebino
Arhiv
IZ ŽIVLJENJA ŽUPNIJE
______________________________
TRIKRALJEVSKA AKCIJA 2018/19
[fotogalerija: ]
27.12.-29.12.2018
MAŠA NA sv. ŠTEFAN-a V CSS
[ fotogalerija: Aleš Jezeršek]
26.12.2018
V domu za starejše v Škofji Loki je vsako leto na sv. Štefana sv. maša. Pred tem smo člani župnijske Karitas tudi letos najprej obiskali vse stanovalce. Vsakemu smo poklonili skromno darilo in božično voščilnico. To je bila lepa pozornost za mnoge, ki so že dalje časa na postelji ali nimajo svojcev, ki bi se nanje spomnili. Še najbolj so veseli samega obiska.
Vse smo povabili k sv. maši, ki jo v Burnikovi dvorani prav za njih daruje domači župnik Alojz Snoj. Na ta božični praznik se je svete maše udeležilo več kot 80 stanovalcev. Obred so polepšali pevci Cantabile, ki so marsikomu orosili oči od prelepega petja.
Sveto mašo so oblikovali tudi člani Karitas.
Po končanem obredu se je vsem izčrpno zahvalila stanovalka Alenka Oblakovič.
Nato je vse navzoče pozdravila še direktorica doma ga. Silva Košnjek in se ob tem tudi zahvalila vsem sodelujočim.

 
Tončka Trilar

OTROŠKA BOŽIČNA MAŠA
[ fotogalerija: Aleš Jezeršek]
24.12.2018
TRIKRALJEVSKA AKCIJA 2017/18
[ fotogalerija: Oblak R., Berce G., Jezeršek A.]

Letošnja trikraljevska akcija je v župniji Stara Loka potekala v dneh od 28. do 30. 12. 2017. Devetindvajset kolednikov se je veselih in polnih pričakovanja odpravilo po prejetem blagoslovu na pot po okoliških domovih. Faranom so oznanjali novorojenega Kristusa zbirali darove za potrebe naših misijonarjev. Kljub temu, da je bilo potrebno obiskati veliko hiš, je njihovo pot grelo veselo razpoloženje in dobra volja, tudi zaradi vas, ki ste jih pričakali s toplim sprejemom. Kolednike je spremljalo na njihovi poti dvanajst mladih voditeljev, ki so poskrbeli za njihovo varnost, jim bili v oporo in vzpodbudo.
Hvala vsem veselim darovalcem za topel sprejem in za darove, ki bodo prišli še kako prav ljudem na obrobju.
Metka Oblak
80-LETNICA DIRIGENTA TOMAŽA TOZONA
 
[ fotogalerija A. Jezeršek]
3.december 2017
V nedeljo, 3. decembra 2017, je obhajal naš zborovodja Tomaž Tozon v naši cerkvi v Stari Loki 80-letnico svojega življenja. Ob tej priložnosti prosim zanj priznanje Slovenske škofovske konference. Tomaž se je rodil v verni družini šestih otrok (fantov) 29. 11. 1937 v Ljubljani in bil v stolni župniji sv. Nikolaja tudi krščen 8. 12. 1937. Z mamo Mirjam in očetom Mirkom, ki sta bila oba odlična pevca, je vsako nedeljo obiskoval »šentklavško« (stolniško) deveto mašo, pri kateri je pel mešani pevski zbor. Bil je še otrok pa je smel stati pri orglah in tako odprtih ust in oči opazoval prof. Stanka Premrla, ki je bil regens chori v ljubljanski stolnici.
Kot majhen otrok je leta 1951 pel Kresnička v spevoigri in z njim osvojil mladino. Nato so mu zaupali vlogo pevca Kekca v znanem otroškem filmu. Šest let mu je bilo, ko je že pel pri otroškem pevskem zboru pri frančiškanih in tam pel celih trinajst let, nato pa pri odraslem cerkvenem pevskem zboru. Leta 1966 se je po mladinskem misijonu zbralo pri Frančiškanih prvih dvanajst pevcev, da bi nadaljevalo s petjem takrat popularnih cerkvenih mladinskih pesmi. Na predlog Mirjam Tozon je pobudo prevzel njen sin Tomaž, ki pa ni bil navdušen nad popevkami in je postavil pogoj, da prepevajo zborovsko sakralno literaturo. Na koru je bilo kar naenkrat sto pevcev. Zbor je od jeseni 1966 pel vsako nedeljo pri enajsti maši. Zbor si je nadel ime sv. Cecilije in je letos slavil 50-letnico obstoja. Iz APZ sv. Cecilije je izšlo 16 duhovnikov in 3 škofje.  Bogastvo prijateljstva, čut za dobro, lepo in duhovno, ki ga je izžareval Tomaž Tozon, je pevce povezovalo v zbor in jim dajalo oporo v duhovnem življenju. 100 članski zbor sv. Cecilije je bil pravi čudež sredi tistih Cerkvi nenaklonjenih časih. 1. decembra 1973 so peli v Vatikanu pred papežem Pavlom VI. In leta 1990 pred papežem Janezom Pavlom II. Oba sta mu izročila priznanje.
Tomaž je v dolgi karieri vodil vsaj 25 cerkvenih pevskih zborov po vsej Sloveniji in v zamejstvu. Tako je na primer 7 let hodil v Števerjan vsako sredo na vaje in ob nedeljah dirigirat pri nedeljski sv. maši (150 kilometrov). Tudi pri nas že veliko let vodi naš MePZ Stara Loka. Poznajo in cenijo ga po vsej Sloveniji kot danes enega največjih in najbolj priljubljenih dirigentov našega časa.
Tomaž je pel tudi pri mnogih svetnih zborih: kvartet bratov Tozon, Komorni zbor RTV Ljubljana, kvartet DO in Slovenski oktet (kar 19 let). Vodil je škofjeloški zbor Lubnik 20 let, vodil še več drugih zborov: vodil je zbor Peko iz Tržiča, Metalko iz Ljubljane, zbor združenih šestih lesarskih oktetov iz vse Slovenije ter škofjeloškega ter več drugih oktetov. Sedaj še vodi zbor »Viribus unitis«, kjer sodeluje 60 pevcev iz vse Slovenije in zamejstva, ki bodo peli tudi v nedeljo, 3. decembra 2017, pri večerni maši ob 18. uri v Stari Loki. V poklicu je deloval kot televizijski producent in v dolgi karieri pripravil v studiu za objavo več kot 10.000 posnetkov vseh slovenskih izvajalcev narodno zabavne glasbe.
Tomaž je o svojem življenjskem poslanstvu leta 1998 za »Družino« povedal:
»Vsak dar, pevski in glasbeni pa še posebej, je Božji dar. Bog bodi vekomaj zahvaljen za dar petja in glasbe. Notranji klic me je vabil na to dolgo, a sedaj podoba je taka – zelo kratko pot. Storil sem, kar sem bil dolžan storiti in kakor mi je srce velevalo. Vse sem delal z veseljem, očitno prevelikim, saj mi je bilo včasih še 24 ur na dan premalo. Kako naj bi drugače Bogu vračal hvaležnost za darove, ki mi jih je podelil, kot na način, da sem od svojega šestega leta pa vse do danes živel za ta klic v sebi ter se mu v celem predal?« Na tej poti mu je bila v veliko oporo njegova ljubeča žena Zdenka.

ŽEGNANJSKO NEDELJO V STARI LOKI POLEPŠAL »BRATOVSKI« ZVON
[ fotogalerija A. Jezeršek]
01.10.2017
Starološka fara je na roženvensko nedeljo praznovala 152. obletnico posvetitve farne cerkve. Slovesno deveto mašo je daroval zlatomašnik prof. dr. Marijan Peklaj, nekdanji duhovni pomočnik, ki je vrsto let pomagal na Fari utrjevati duhovne in verske vezi. Sredi lepo okrašene cerkvene ladje nas je pričakal obnovljen in okrašen bratovski zvon, leta 1883 odlit v Samassovi  zvonarni. Poleg srednjega je v prvi vojni ostal tudi 697,5  kg težak in 107 cm visok bratovski bronasti zvon, ki nosi lepše okrasje kot ostali zvonovi. Na pobočju ga krasijo križanjska skupina, sv. Florijan, kamenjani sv. Štefan in imeniten Samassov grb. Na vratu nosi okrasje iz rastlinskih listov. Zvon je bil dolga leta počen, zato smo veseli, da bo ponovno oznanjal radost in mir, nas vabil k molitvi in bogoslužju. Naj še dolgo njegova pesem odzvanja v naših srcih in kliče k ljubezni do domače cerkve in zemlje.

Sončno vreme, slovesno bogoslužje s petjem in na koncu bogata pogostitev s srečanjem faranov pred cerkvijo je dalo farnemu prazniku poseben pečat, tako da bomo ta praznik še dolgo nosili v naših srcih.

Podravni nagovor zlatomašniku [pdf]
Ana Florjančič

TRIKRALJEVSKA AKCIJA 2016-17 [ fotogalerija A. Jezeršek]
27.12.-29.12.2016
Starološki koledniki so tokrat koledovali od 27.12.2016 do 29.12.2016. Vseh kolednikov je bilo 26, ki so skupaj s sedmimi voditelji po prejemu blagoslova našega gospoda župnika, pogumno krenili na pot po okoliških domovih. Za premagovanje večjih razdalj so poskrbeli trije vozniki. Koledniki so tako v treh dneh koledovanja prinašali blagoslov in veselo novico o Jezusovem rojstvu po Stari Loki, Binklju, Groharjevem naselju, Podlubniku, Moškrinju, Trnju, Veštru, Virlogu, Papirnici, Pevnem, Crngrobu in Križni Gori. Obenem pa so zbirali tudi darove za naše misijonarje v misijonih.
Izplačalo se je potruditi! S skupnim trudom in močmi smo zbrali 4.150 evrov in tako prispevali sredstva za potrebe ljudi na zapuščenih in obrobnih krajih sveta.  Poplačani smo bili z zadovoljstvom, v dar pa smo prejeli celo dve slastni torti, ki smo ju na skupni pogostitvi »pomlatili« kot za šalo.
Koledovanje smo končno sklenili na skupnem škofijskem srečanju kolednikov v Šentvidu nad Ljubljano, kamor smo se dan po prvem zapadlem snegu odpravili z vlakom. Tam nas je pričakal slovenski misijonar iz Francoske Gvajane pater Milan Kadunc, ki nas je pobliže seznanil z delom na tamkajšnjem področju.
Hvala vsem faranom za prijazen sprejem kolednikov in za vaše darove in pa hvala vsem sodelujočim pri izvedbi trikraljevske akcije!
Metka Oblak

SLOVO OD DUHOVNIKA PAVLA URŠIČA
30. oktober 2016
V  nedeljo, 30. 10. 2016, je odšel v večnost naš nekdanji duhovni pomočnik  Pavel Uršič, ki smo ga poznali kot ”ata župnika”. Ata župnik, hvala vam  za vašo iskrivost in pristen zgled žive in dejavne vere v Kristusa!  Hvala vam za pričevanje vaše brezmejne predanosti Mariji in  potopljenosti v Sveto Trojico, katere podoba na zemlji je DRUŽINAJ ...  po vaših besedah naj odmeva med nami: Hvaljen Jezus, Marija in sveti Jožef! Anekdota iz življenja ata Pavleta

 
OBISK KIPA FATIMSKE MARIJE ROMARICE [ fotogalerija: A. Jezeršek]
24. maj 2016
Obisk fatimske Marije Romarice v naši župniji v torek, 24. maja 2016, ob 8. uri zjutraj, je bil veličasten in obenem preprost. Množica vernih, čeprav je bil delovni dan jih je prišlo preko 500, je z vso ljubeznijo sprejela in pozdravljala milostno podobo fatimske Marije. Naši mali šolarji Janez, Pavel in Drejc so ji na starološkem trgu pred Marijino kapelico zaigrali na trobente, štirje možje Aleš, Rok, Marko in Štefo so jo ponesli v cerkev in nato še v Center slepih in slabovidnih, spremljali so jo gasilci, narodne noše in skavti, otroci vrtca Sončni žarek so trosili cvetje in ji zapeli pesmi v pozdrav, ves čas so sodelovali pevci mešanega pevskega zbora. V cerkvi so sledili pozdravi predstavnikov različnih skupin vernih v župniji: Marta, Larisa in Jakob so Marijo pozdravili v imenu otrok, Jan v imenu mladih, vse družine je zastopala družina Kokelj, v imenu trpečih in preizkušenih sta pozdravila Ivanka in Matija, sledil je pozdrav domačega župnika. Lepo doživete so bile pete litanije Matere Božje z odpevi, ko so se domačemu župniku, duhovnemu pomočniku Janezu in gostujočemu duhovniku, župniku iz Železnikov, Tinetu Skoku pridružili domači možje, prav tako pa tudi posvetitev vse župnije Srcema Jezusa in Marije. Molitev rožnega venca in mimohod ter pozdrav brezmadežnemu Srcu Marije je vsem prinesel veliko veselja in poživil zaupanje vanjo.
Zahvala ob koncu maše in slovo je bilo v zavesti, da sicer odhaja njena podoba, Marija pa ostaja z nami in bo za nas, naše družine in naš narod še bolj kot doslej posredovala pri svojem Sinu. Ganljiv je bil obisk v sosednjem domu starejših, kjer se je večini oskrbovancev uspelo dotakniti njenega kipa.
V svojih prošnjah, ki ste jih izročili njenemu Srcu (v košarico), ste prosili ne le za zdravje v družini, ampak tudi za vero in zvestobo, da se vaši dragi ne bi izgubili v tem svetu, za spreobrnjenje grešnikov, za blagoslov v šoli in v službi, za razumevanje doma in med sosedi, za revne, lačne in preganjane, za zdravo pamet, za srečno smrt, za blagoslov in varstvo naše domovine, za zmago njenega brezmadežnega Srca. Mnogi ste se ji zahvaljevali za vse prejete milosti: Ostani naša priprošnjica, spremljevalka, naše upanje in naše veselje!
Vaš domači župnik Alojz


 
FILATELISTIČNA RAZSTAVA V STARI LOKI OB OBISKU FATIMSKE MARIJE V SLOVENIJI
[ fotogalerija: M. Metaj, U. Florjančič in S. Beričič]
17. maj 2016
Ob  obisku fatimske Marije v Sloveniji so v Društvu Slovenska  filatelistična akademija na pobudo Janka Štampfla oblikovali serijo  ilustriranih priložnostnih poštnih žigov, ki bodo na dan obiska Marije v  posameznem kraju v uporabi na krajevni pošti. Ilustracijo fatimske  Marije v žigu je izdelala akademska slikarka Maja Šubic. Ob tej  priložnosti je Filatelistično društvo Lovro Košir Škofja Loka v  sodelovanju z Župnijo Stara Loka v torek, 17. maja 2016, ob 18h v  preddverju Jurjeve dvorane v Stari Loki pripravilo filatelistično  razstavo na temo DEVICA MARIJA, BOŽJA MATI. Do 24. maja 2016 so na ogled  postavljene številne razglednice, dopisnice in ovojnice z žigi in  znamkami. Ob odprtju razstave je obiskovalce pozdravil gostitelj, domači  župnik Alojz Snoj, predsednik filatelističnega društva iz Škofje Loke  Srečko Beričič je razstavo predstavil, mlada domača glasbenika Jerca  Berce in Jakob Florjančič pa sta dogodek obogatila z igranjem na  harmoniko in prečno flavto. Priložnostni poštni žig ob MILOSTNEM OBISKU  FATIMSKE MARIJE NA LOŠKEM od 23. do 26. maja 2016 bo na voljo od 23.  maja do 6. junija 2016 na pošti 4221 (Kapucinski trg) ob glavni  avtobusni postaji v Škofji Loki.
Zapisala: Urška Florjančič


POGOSTITEV STAREJŠIH IN INVALIDNIH [ fotogalerija: A. Jezeršek]
15. maj 2016
Na  binkoštno nedeljo imamo v fari vsako leto srečanje za starejše, bolne in invalidne farane.  Tako je bilo tudi letos. Nekateri so se odzvali vabilu gospoda župnika.  Člani Karitas smo jih obiskali tudi na domu. Osebni stik je dobrodošel,  da občutijo, da niso zapuščeni in odrinjeni od cerkve. Po sv. maši smo  jim pripravili manjšo pogostitev pred župnjiščem. Skavti so postavili  šotor, mize in stole. Tako je bilo pripravljeno, da so se ljudje dobro  počutili. Šest pevcev jim je najprej zapel pesem PRELEPA JE STAROLOŠKA  FARA . V kuhinji smo jim pripravili toplo hrano. Vse je bilo  pripravljeno z srcem in hitro postreženo. Pevci so zapeli še nekaj  pesmi. Tako okrepljeni duhovno in telesno se je 34 navzočih vrnilo na  svoje domove.
Tončka Štremfelj - Trilar


SLOVESNA PREDSTAVITEV ZBORNIKA ŽUPNIJE SV. JURIJA STARA LOKA
[ fotogalerija: A. Jezeršek]
14. november 2015
Ob  sklepu praznovanja 150-letnice posvetitve starološke farne cerkve smo v  soboto, 14.11.2015, javnosti predstavili dolgo pričakovan kulturno-zgodovinski Zbornik Župnije sv. Jurija Stara Loka z naslovom A glej, na tem polju je obrodil stoteren sad.  Po večerni maši se je v Jurjevi dvorani v Stari Loki zbralo 250  obiskovalcev, da bi prisluhnili zgodbi o nastajanju in bogastvu  zbornika. Skoraj štirideset avtorjev in več kot štirideset prispevkov na  nekaj manj kot 800 straneh govori o bogastvu naravne, kulturne in  duhovne dediščine tega več kot 1000-letnega kraja in nam približa utrip  življenja v njem nekoč in danes. Več kot polovico je domačih piscev,  nekatere teme pa so predstavili priznani strokovnjaki od drugod.

Vsebinsko  nam zbornik nudi geografsko poselitveni in prostorski uvid v našo faro,  pogled v arheološka obdobja, dotaknili smo se travmatičnih dogodkov po  koncu druge svetovne vojne, se poglobili v cerkveno zgodovino, spoznali  dolgo vrsto dušnih pastirjev in njihovih pomočnikov skozi stoletja, si  ogledali bogato dediščino cerkve in znamenj naše fare, se seznanili z  glasbo, petjem in zvonjenjem, obudili duhovno in kulturno dogajanje na  Fari v zadnjem desetletju ter spoznali, kje se nahajajo podatki o Fari  in znamenitih Prifarcih.

Po  uvodni pesmi moškega okteta iz Grosuplja je predstavitvi zbornika, ki  sta nam ga približala urednika Alojzij Pavel Florjančič in Helena  Janežič, sledil kulturni program. Prvi del kulturnega programa je  bil posvečen spominu na stoto obletnico preboja soške fronte, kjer so  za domovino krvaveli slovenski fantje, med njimi tudi naši, starološki.  Ker nismo dobili za zbornik avtorja za to temo, smo se nanjo spomnili s  pesmijo. Tomaž Tozon in njegov zbor Viribus unitis so nam zapeli štiri  pesmi, z veznim besedilom in recitacijo pesmi pa jih je dopolnil domačin  Josip Juraja, poznavalec Soške fronte in pevec v zboru. Kulturni  program je zaključila Mojca Berce s povabilom, da si na panojih v  Jurjevi dvorani ogledamo priložnostno razstavo akvarelov in fotografij  domačina iz Trnja, Dejana Koširja. V tehniki akvarela je upodobil cerkve  in kapelice starološke župnije, na fotografijah pa nam je približal  svet strel ob nevihtah, ki jih v zadnjih letih neustrašno »lovi« v svoj  fotografski objektiv.

Z  izdajo zbornika in njegovo predstavitvijo smo širši javnosti želeli  približati bogastvo naših prednikov in dragoceno dediščino za prihodnje  rodove. S tem dogodkom zaključujemo bogat program praznovanja  jubilejnega leta naše častitljive starološke cerkve, ki smo ga začeli z  romanjem naših družin k Mariji v Medžugorje. Hvala vsem, ki ste priprave  na praznovanje in celotno dogajanje podprli z molitvijo, vašimi darovi  in svojo požrtvovalnostjo! Bog vsem stotero povrni! Naj iz bogastva  milosti, ki smo jih bili deležni v tem letu, zajemamo pogum, gorečnost  in veselje za graditev edinosti v našem župnijskem občestvuJ
Urška Florjančič


SLAVNOSTNI KONCERT ob 150-letnici Goršičevih orgel [ fotogalerija: A. Jezeršek]
25. oktober 2015
 V sklopu praznovanja farnega jubileja je bil v nedeljo, 25. 10. 2015 ob 19.00 uri v naši farni cerkvi imeniten slavnostni koncert  ob 150-letnici Goršičevih orgel. Za orglami je bil Dalibor Miklavčič,  sodeloval pa je tudi godalni trio v sestavi Mojca Jerman in Marika  Przybył, violini, ter Katarina Leskovar, violončelo.


PRAZNOVANJE 150. OBLETNICE POSVETITVE CERKVE SV. JURIJA V STARI LOKI
[ fotogalerija: A. Jezeršek]
4. oktober 2015
Na  rožnovensko nedeljo, 4. oktobra 2015, smo v Stari Loki slovesno  obhajali 150-letnico žegnanja farne cerkve sv. Jurija. V duhovni  pripravi na praznovanje smo zadnjih deset dni septembra po večerni maši  imeli uro češčenja pred Najsvetejšim. Molitvene ure so vodile različne  župnijske skupine. Sledila je tridnevna duhovna obnova Loškega misijona z  očetom Bojanom Ravbarjem, ki smo jo sklenili na predvečer slavja s peš  romanjem treh loških župnij z lučkami k Mariji v Crngrob, kjer so bile  pete litanije z odpevi. Požrtvovalni farani so več tednov skrbno  pripravljali okrasje za cerkev, da je bila na praznik čudovito ozaljšana  s cvetjem, venci, mlaji, novimi oltarnimi prti in obnovljenimi  svetilkami. Na praznik farnega žegnanja je med nas prišel novomeški škof  in nekdanji starološki župnik msgr. Andrej Glavan. V špalirju narodnih  noš smo ga pozdravili na starološkem trgu pred Marijino kapelico s  slovensko pesmijo v izvedbi Škofjeloškega okteta. Slovesna sveta maša,  pri kateri so peli združeni župnijski zbori in igral godalni orkester,  je bila ena velika zahvala Bogu. Ob koncu maše je škof blagoslovil novo krono Mariji, ki je bila ukradena pred 18 leti. Po slovesnosti je v novem Parku škofov pod cerkvijo blagoslovil še doprsni kip Staroločana škofa dr. Andreja Karlina. Sledilo je družabno srečanje s pogostitvijo.
Hvala vsem BOTROM IN OSTALIM DAROVALCEM, ki so se odzvali našemu povabilu in podprli izdajo zbornika!  Zloženka   Program praznovanja


 
20. OBLETNICA BLAGOSLOVA PONOVNE ZGRAJENE PODRUŽNIČNE CERKVE NA PLANICI
[ fotogalerija: A. Jezeršek]
6. september 2015
Planica,  prijazna vasica, pol ure hoda oddaljena od Križne Gore, je doživela  prazničen dan. V nedeljo, 6.9.2015, ob 10.30 smo v cerkvi sv. nadangela  Gabrijela na Planici obhajali 20. obletnico blagoslova ponovno zgrajene  podružnične cerkve starološke župnije, potem ko so staro cerkev marca  1945 partizani minirali in požgali. Zbralo se nas je preko dvesto  domačinov in romarjev od drugod. Slovesno somaševanje je vodil nadškof  msgr. Stanislav Zore. Vodilna misel nagovora » Odpri se!«nas je  nagovorila, da moramo v današnjem času biti odprti Bogu, le tako bomo  lahko nesebično pomagali ljudem v stiski. Domačini so pod cerkvijo  postavili mlaj z napisom Zdrava, milosti polna!, lepo okrasili cerkev in  pri maši sodelovali z branjem beril, uvodi in zahvalo. Z novega  lesenega kora, ki ga je na pobudo Srečka Klančarja, cerkovnika na  Planici, izdelal Ivo Babič iz Bistrice pri Naklem, sponzoriral pa Jože  Šturm iz Binklja, se je razlegalo ubrano petje mešanega pevskega zbora  župnije Stara Loka. Hvaležni smo tudi preostalim sponzorjem, ki so  omogočili nakup novih elektronskih orgel. Ob koncu so nam domačini pred  cerkvijo pripravili bogato pogostitev.
Ana Florjančič

TRIKRALJEVSKA AKCIJA V župniji STARA LOKA [ fotogalerija A. Jezeršek, U. Florjančič]
2.-4. januar 2015
Koledniki   so bili vedno prinašalci veselja in povezovalci župnije. Veselje, ki  se  širi po vsej fari, seže preko meja Slovenije v daljne kraje, kjer   darovi trikraljevske akcije pomagajo slovenskim misijonarjem, da   uresničujejo še kako potrebne projekte za pomoč otrokom in mladini.
Tudi  letos so osnovnošolski otroci v vlogi treh kraljev, GAŠPERJA, MIHA in  BOLTEŽARJA, prinašali MIR in BLAGOSLOV v domove naše župnije.


LOŠKI MISIJON - Luč vere [ fotogalerija: A. Jezeršek]
17.-26. oktober 2014
Loški  misijon v župnijah Stare loke, Škofje Loke s kapucini in Suhe, ki se je  odvijal v dneh 17. do 26. oktobra 2014, je kot dogodek končan, na nas  pa je sedaj, da iz tega duhovnega dogajanja tudi živimo, da še naprej  zidamo v globino in višino in gremo naprej. Bogu hvala za vse.
Vseh  nas se je dotaknil že prvi večer na Mestnem trgu, ko nas je ogrela luč  vere in misijona z gosti in glasbo. Poleg domačih talentov smo z velikim  zanimanjem poslušali petje Škofjeloškega okteta, Urška banda in Bratov  kapucinov.
Morda še najbolj veličastno pa je bilo romanje več stotin  naših faranov k Crngrobški Materi Božji z lučkami, molitvijo rožnega  venca, petjem Marijinih pesmi in petimi litanijami z odpevi. Romarji kar  niso hoteli zapustiti cerkve in so še naprej prepevali Mariji. Zelo  lepa je bila Misijonska sobotna  iskrica z Juretom Seškom in Matejo  Feltrin Novljan ter veliko udeležbo naših otrok, ki bo na sporedu  prihodnjo soboto. Ob isti uri pa je bila že na sporedu Sobotna iskrica,  posneta v našem vrtcu Sončni žarek.
Sicer pa ni mogoče izpustiti  nobenega večera, od ponedeljkovega Za vzgojo je potrebna cela vas, do  torkovega Zakon je zakon - oboje je bilo v Jurjevi dvorani - do  sredinega Veselim se življenja, ki je bilo v šolski dvorani na Trati, in  petkovega, ko so našim mladim spregovorili mladi s svojo besedo in  svojim življenjem.
Deset dni smo bili deležni tudi prelepih nagovorov  naših misijonarjev, zjutraj in zvečer. V naši župniji je bil to oče  Bojan, ki je poleg oznanjevanja pri mašah, obiskal še toliko različnih  skupin, od naših veroukarjev, do starejših in bolnih po domovih, od  otrok in vzgojiteljev vrtca Sončni žarek do številnih družin na njihovem  domu.
V naši župnijah smo razposlali in razdelili 8.600 zgibank, v  naši župniji razdelili 432 misijonskih svečk, ki smo jih prižigali vsak  večer ob 20.00 uri in ob njih molili za uspeh misijona, in še 300 svečk v  lončkih za romanje v Crngrob. Pripravilo smo tudi simpatično škatlico  Sočutni forte z navodili in rožnimi venčki, ki so vam še na voljo. Ves  čas je med nami gorela lepa misijonska sveča, delo sester iz Karmela v  Sori.
Vsem številnim sodelavcem našega misijona: katehetom,  organistom, pevskima zboroma, cerkovnikoma, ministrantom, pritrkovalcem,  možem in fantom, ki so varovali romanje,  vsem, ki so napekli peciva in  darovali pijačo našim romarjev pa velik boglonaj. [VEČ]


VSESLOVENSKO SREČANJE POSVEČENO JEZUSOVEMU IN MARIJINEM SRCU
[ fotogalerija: A. Jezeršek]
28. junij 2014
Vseslovensko  srečanje posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu se je letos odvijalo  28. junija v cerkvi sv. Jurija na Fari. Prvi udeleženci so prišli že  okoli 9. ure. Ob pol desetih se je začela molitev rožnega venca, ob 10.  pa maša med katero je bila ponujena možnost spovedi, po obhajilu pa  obnovitev posvetitve in izročitve Jezusovemu in Marijinemu Srcu.

Po  maši je bil odmor namenjen okrepčilu in druženju. Starološke gospodinje  so se potrudile in napekle velike količine okusnega peciva. Za najbolj  lačne pa se je našla tudi zaseka s klobaso in postrgača.

Pričevalski  del se je začel nekaj kasneje kot je bilo predvideno a je bil zato  toliko bolj zanimiv. Začel je hrvaški književnik g. Bogdan Malešević,  nadaljevala sta Lucija in Ambrož, zakonski par iz Stare Loke, za njima  je svoje izkušnje podala ga. Jana, župnijska animatorka z Rakovnika, kot  zadnja pa je bila redovnica sestra Petra s predstavitvijo svetinjice,  ki so jo dobili vsi prisotni.

Srečanje se je končalo s petimi litanijami Matere Božje.


POGOSTITEV STAREJŠIH IN INVALIDNIH [ fotogalerija: A. Jezeršek]
8. junij 2014
Srečanje  in pogostitev so pripravili na binkoštno nedeljo sodelavci starološke  karitas ob pomoči skavtov, ki so poskrbeli za šotor, da udeležencem ni  bilo prevroče. Za dobrote so poskrbele kuharice Tončka, Karmen in  Katarina. Da je vse prišlo pravočasno na mizo pa starološka mladina. Za  veselo vzdušje so se potrudili pevci mešanega zbora župnije Stara Loka  in že uveljavljena virtuozinja na harmoniki Ana.


TRIKRALJEVSKI VEČER [ fotogalerija A. Jezeršek]
6. januar 2014
V   ponedeljek, 6.1.2014, na praznik Gospodovega razglašenja, so  starološki  trg, pri Marijini kapelici, obiskali koledniki.  Veselje  betlehemske  Luči so s kulturnim programom ponesli med navzoče skupaj s  Klemenom in  Nežo Karlin ter s Škofjeloškim oktetom, ki je zapel pod  taktirko Andreja  Žagarja.
Jaslicam so poseben pečat pristnosti in preprostosti dodali še pravi pastirji in Šlosarjeve koze.

PONOVITEV NOVE MAŠE - Martin Golob [ fotogalerija: A. Jezeršek]
9. junij 2013
Dragi Martin.
Pred slabim letom si med nas prišel kot bogoslovec, odhajaš kot diakon in v nekaj dneh boš posvečen v duhovnika. Tvoja neposrednost, preprostost, vedrost, odprtost za človeka in goreča predanost Bogu so ti na stežaj odprla vrata do naših src. Za svojega smo te vzeli mnogi, stari in mladi, veroučenci in ministranti, mladina in mnoge družine v naši župniji. Radi smo prisluhnili tvoji dobrohotni besedi tudi v našem župnijskem pastoralnem svetu. Hvala Bogu za dar, da smo bili skupaj! Hvala za mnoge vzpodbudne besede, ki si jih namenil našemu občestvu. Ko stopaš naprej po poti Bogu posvečenega življenja, te izročamo naši Nebeški Materi, da te spremlja in varuje, ter kličemo Božji blagoslov nad vse tvoje delo.

Velika milost je, da boš prav v letu vere posvečen v duhovnika. Naj te na poti vere spremljajo in ti svetijo zgledi tvojega patrona sv. Martina, našega patrona starološke fare sv. Jurija in slovenskega mučenca za vero bl. Lojzeta Grozdeta.

Današnje slovo se prepleta z veselim pričakovanjem, da te bomo kmalu spet pozdravili v naši župniji, na ponovitvi tvoje nove maše, v nedeljo, 14. julija 2013. Bog te živi!


CVETNA NEDELJA NA FARI [ fotogalerija: A. Jezeršek]
13. april 2014


NAŠA DEJANJA LJUBEZNI V ADVENTU – DAR ZA JEZUSA [ fotogalerija: A. Jezeršek]
30. december 2012
Naša  starološka župnija je bogatejša za mnoga dejanja ljubezni, s katerimi  so naši otroci in mladi v letošnjem Adventu pripravljali pot Gospodu, da  se rodi v njihova srca. LJUBI PRVI, POSTANI ENO Z DRUGIM, LJUBIMO SE  MED SEBOJ, LJUBI VSE, LJUBI SOVRAŽNIKA, V VSAKEM ČLOVEKU LJUBIM JEZUSA  so besede evangelija, s katerimi nas Jezus vabi k ljubezni v edinosti.  Te besede so ob spodbudi doma, pri verouku in v cerkvi naše mlade in vse  nas iskreno nagovorile, zato so se pisani listki z malimi in velikimi  dejanji ljubezni dnevno množili na plakatu v cerkvi. Pomagal bratcu pri  nalogi, Šel med tednom k maši, čeprav se mi ni dalo, Dal prednost  sošolcu pri malici, Povabil družino k molitvi ob adventnem vencu,  Povabil sošolce k devetdnevnici je le nekaj dejanj ljubezni, ki so jih  otroci zbirali kot dar za Jezusa ob njegovem rojstnem dnevu in jih  zapisali na listke. Dragoceno darilo, ki nas bo še dolgo grelo in bo  vnemalo ljubezen tudi naprej, so otroci simbolično prinesli k jaslicam  in košek s popisanimi listki položili na oltarno mizo pri otroški  polnočnici.
U. FlorjančičDUHOVNA OBNOVA ŽPS
23. junij 2012
Papež  Benedikt XVI. je prihodnje pastoralno leto razglasil za LETO VERE, ki  se bo pričelo 11.10.2012 in se zaključilo 24.11.2013.
G. župnik  Alojzij Snoj vsako leto člane ŽPS povabi, da skupaj preživimo dan  duhovne obnove. Letos nam je v prvem delu prebral izbrana besedila  papeževe okrožnice VRATA VERE – PORTA FIDEI. V drugem delu pa je z nami  delil svoja razmišljanja... [VEČ]


TV oddaje: POT - POTI

Na željo gledalcev oddaj Pot–i smo obiskali župnijo Stara Loka. O življenju in delu v župniji je spregovoril domači župnik dr. Alojz Snoj z župljani. [VEČ]
Albin Škrabl


PONOVITEV NOVE MAŠE - Gašper Kočan [ fotogalerija: A. Jezeršek]
17. julij 2011
Pritrkovalci  so začeli s svojim značilnim zvonjenjem, mlaja sta ponosno stala z  vihrajočima zastavama na vrhu, pozdravljal nas je napis: »Novomašnik,  bod' pozdravljen!«.  Notranjost cerkve je bila polna sončnic in  drugega okrasja, nad prezbiterijem pa se je vilo novomašniško geslo: »Po  tebi žeja mojo dušo, moj Bog«. [VEČ]


Telovska procesija [ fotogalerija: A. Jezeršek]
23. junij 2011


1. Slovesnkega evharističnega kongresa [ fotogalerija: A. Jezeršek]

13. junij 2010 - Celje


Prestavitev Marijinega hramčka [ fotogalerija: A. Jezeršek]
15. avgusta 2007
Leta  1959 je Lovro Hafner, Mertancov, doma iz Binklja, pisal iz Medvod  tedanjemu starološkemu župniku, da bi bilo potrebno prenoviti Mertancov  »znemnje« Marijin hramček v Binklju, da ga ne bi zob časa še bolj  poškodoval. Od tedaj je minilo pol stoletja in kapelica je še naprej  razpadala in v zadnjem času postala v napotje snovalcem in graditeljem  ceste v Selško dolino... [VEČ]

ŠT. OBISKOVALCEV:
NASLOV:

Škofija: Nadškofija Ljubljana
Zavetnik: sv. Jurij, mučenec, 24. april
Cerkev: Župnijska cerkev sv. Jurija
Stara Loka 63
4220 Škofja Loka

Župnik: dr. Alojz Snoj
Telefon: 04/5121206
e-pošta: alojz.snoj@rkc.si
Duhovni pomočnik: Janez Ambrožič
URNIK MAŠ IN POBOŽNOSTI

  • Ob nedeljah ob 7.30, 9. in 19. uri.
  • Od oktobra do zadnje nedelje v marcu, večerne maše ob 18. uri.
  • Ob delavnikih jautranje maše le v petek in soboto ob 8. uri, večerne pa ob 19. uri oz. 18. uri.
  • Češčenje Najsvetejšega vsak prvi petek v mesecu od 8h-24h.
  • 24. april, obhajanje patrona sv. Jurija, celodnevno češčenje.
  • Semenj, žegnanje, - obletnica posvetitve župnijske cerkve, prva nedelja v mesecu oktobru - rožnovenska nedelja.
Nazaj na vsebino